Algemeen Dagblad, Economie, pagina 11, vrijdag 22 oktober 1999

Leuke manier om scherp te blijven

Vervolg van: Bingo tegen clichétaal

Andere voordelen: iedereen blijft alert en als het goed is, neemt het onduidelijke taalgebruik af. Enkele uitdrukkingen op de formulieren: win win, committment, een stuk kwaliteit, de klant staat centraal, in de week leggen, van strategisch belang, core business, resultaatgericht en niet te vergeten target.

Een senior consultant bij KPMG die anoniem wil blijven: "Bullshit Bingo is een leuke manier om elkaar scherp te houden. Net als in de nonprofitsector en in de informatietechnologie is onze beroepsgroep af en toe wat over the top in zijn taalgebruik. Op de automatische piloot gebruiken we nietszeggend jargon. Als er Bullshit wordt geroepen, terwijl jij spreekt, weet iedereen dat je hebt zitten kletsen. Per sector moeten de woorden uiteraard variëren. Een collega van mij, die een formulier voor een ministerie heeft ontwikkeld, zette daar uitdrukkingen in als 'een stuk draagvlak' en 'planproces' en 'integraal jeugdbeleid'. Waarom dat laatste? Omdat het dubbel is."

Moret & Young moedigt het spelen van Bullshit Bingo op het werk zelfs aan. Volgens woordvoerder Jan-Willem Wits houden de werknemers elkaar zo 'een spiegel voor en dat kan nooit kwaad'.

Volgens Jan Kuitenbrouwer, columnist en schrijver van boekjes over onder andere Turbo- en Oubotaal, wordt het spel de laatste tijd steeds populairder. Hij betwijfelt echter of Bullshit Bingo de efficiency van de vergadering werkelijk verhoogt, zoals de spelers menen. "Het risico is dat het spelen belangrijker wordt dan het onderwerp van de vergadering. Je maakt er een ritueel op zich van en dat komt de aandacht voor het werkelijke onderwerpen volgens mij niet ten goede."

Kuitenbrouwer vindt het wel leuk dat mensen kennelijk niet zo onverschillig staan tegenover taal als weleens wordt gedacht. "Het spelen scherpt het taalbewustzijn aan en dat is mooi." Overigens vindt de columnist niet dat alle jargon per definitie slecht is en verbannen zou moeten worden uit de vergaderzalen. "Echt jargon verhoogt de doelmatigheid, want iedereen die aanwezig is, weet waarover het gaat. Maar slappe clichés als win win en een stukje kwaliteit zijn wel behoorlijk erg. Het ergste vind ik misschien wel 'de insteek'. Het wordt te pas en te onpas gebruikt, maar niemand heeft mij er ooit een goede definitie van kunnen geven."

Bron: Apekool.nl